DEVA Partili Kısacık: Çiftçinin alın teri gümrükte sıfırlandı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sıfır gümrükle 500 bin ton mısır ithalatına izin verilmesini TBMM gündemine taşıdı.

DEVA Partili Kısacık: Çiftçinin alın teri gümrükte sıfırlandı

Çukurova’da hasat döneminin hemen öncesinde ithalat izni verilmesine dikkat çeken Kısacık, “Çukurova'da mısır hasadına 15 gün varken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle sıfır gümrükle 500 bin ton mısır ithalat izni veriliyor. Buradan, bu ithalatın mantığını yetkililere sormak istiyorum” sözleriyle alınan ithalat kararını eleştirdi.    

Pek çok sebze ve meyvenin ilk turfanda hasadının yapıldığı Çukurova’da daha önce de hasat dönemi yaklaşan tarım ürünlerinin ithal edildiğini belirten Kısacık, “Çukurova, turfanda sebze ve meyvenin ilk üretildiği yerdir. Soğan üretilecek, soğan taşıyan gemiler limana yanaşıyor; patates üretilecek, patates ithalatı yapılıyor. Şimdi, mısır hasadına 15 gün var, hemen sıfır gümrükle 500 bin ton mısır ithalatına izin veriliyor. Bu kararla çiftçimizin alın teri gümrükte sıfırlanmıştır. Bu, çiftçi düşmanlığı değil de nedir? Bu, tarımı bitirme politikası değil de nedir?” diyerek iktidarın ithalatçı tarım politikalarının ülke tarımına ve çiftçisine düşmanlık olduğunu vurguladı. 

İthalat kararına tepkisini TBMM’de yaptığı konuşma ile sınırlı bırakmayan Kısacık, verilen ithalat izninin gerekçesi çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlıklarınca yanıtlanması talebiyle kapsamlı iki soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu. Türkiye’nin mısır üretiminde kendine yeterlilik oranı, son yılların ithalat-ihracat verileri, son ithalat kararında sektör paydaşlarının görüşlerinin alınıp alınmadığı, ithalatın doğrudan Bakanlık tarafından mı yoksa aracı firmalar eliyle mi gerçekleştirileceği ve bu ithalat kararının gerekçesi gibi kritik soruların yer aldığı soru önergeleri hakkında Kısacık şu açıklamada bulundu:

“Tarımda üretimi değil, ithalatı teşvik eden bu anlayış çiftçimizin emeğini değersizleştiriyor ve yerli üretimimizi sürdürülemez hale getiriyor. Hasat dönemleri öncesi alınan ithalat kararları geçmişte soğan ve patates üreticilerimizi mağdur etmişti. Şimdi aynı yanlış mısırda tekrarlanıyor.  İktidar verdiği bu ithalat kararıyla tarım politikalarında gerçekten üreticimizin lehine mi hareket ediyor yoksa piyasa dengeleri ve ithalat lobisinin menfaati adına çiftçimizin alın terini feda mı ediyor?"

 

  Hibya Haber Ajansı